Yönetim Demek, Başarı ve Sonuç Almak Demektir
Türkiye de işletmeler küçük bir atölye olarak kurulurlar. 3 yada 5 kişi ile kurulan bu tip işletmeler belli bir sürede çok hızlı bir şekilde büyürler. 10 yıl içinde işletmede en az 40 – 50 kişi çalışır hale gelmiş fakat eskisi gibi verimli çalışamadıklarını ve kar edemediklerini görürler.
Artık işletmede neler oluyor, kim ne yapıyor, neden siparişler zamanında gitmiyor, neden satın almalar zamanında olmuyor, neden müşteri şikâyetleri artıyor, oysa 40 – 50 kişiyiz bu işlerin daha çabuk olması, ürünlerin daha hızlı bir şekilde müşterilere gitmesi gerekiyor. İşletme sahibi bu soruları daha sık kendine sorar hale gelmeye başlar.
Çok hızlı ve sistem dâhilinde büyüyemeyen işletmeler artık kontrol edilemez hale gelirler. Maliyet bilinmez, genel giderler tespit edilemez hale gelir. Aslında hem maliyetler hem de genel giderler işletmelerde hesaplanır ve işletme sahipleri kendi maliyetlerini ve genel giderlerini bildiklerini zannederler. Detaylı görüşmeye başlandığında hem maliyet hesaplarında hem de genel gider hesaplarında belli kabullenmeleri yaptıkları ve bu kabullenmenin üzerine bir takım hesapların yapıldığı ortaya çıkar.
Yapılan bu kabullenmelerin nedenleri bir takım verilerin net olarak işletmede toplanamaması durumundan kaynaklandığı ortaya çıkar.
Bu karmaşayı toparlama adına işletme sahipleri bir takım kararları hızlı bir şekilde almaya ve uygulamaya çalışırlar. Bunlardan biride işletmeye ERP programını satın alıp uygulamaya koymaktır. Bu ERP programı sayesinde artık işletmenin rahat yönetileceğini, üretimi, maliyetleri net göreceğini zanneder. Aslında doğru düşünür, ERP programı sayesinde bu düşündükleri olacaktır.
Fakat düşünmedikleri veya göz ardı ettikleri bir durum söz konusudur. Oda, bugüne kadar işletmelerinde nasıl bir çalışma sistemi olduğu, nasıl bir çalışma disiplini olduğu, uygun nitelikli personelin olup olmadığı, işletme sahibinin işleri ve görevleri kişilere nasıl delege ettiği veya etmek istediği gibi konulardır.
NİÇİN YÖNETİM DANIŞMANLIĞI
Kısacası işletme ERP programına hazır olmadan, daha doğrusu hazırlanmadan gelişi güzel ERP uygulamasının içine sokulur. İşte asıl sıkıntılar şimdi başlar. Artık hiç bir şey eskisi gibi değil daha beter olmuştur.
Bir işletmede bu tür sıkıntıların olmasını istemiyorsanız, sağlıklı ve belli bir ritimde büyümeyi hedefliyorsanız, işletmenizde artık bir “ Yönetim Danışmanı “ kullanmanız gerekmektedir.
Yönetim Danışmanlığı; İşletmelerde, iş stratejisi, organizasyonel yapı, iş yapma yöntemleri alanlarındaki sorunların belirlenmesi, araştırılması ve uygun önerilerin yapılarak bu önerilerin uygulanmasında destek olmayı kapsayan hizmete yönetim danışmanlığı denir.
Yönetim danışmanlığı hizmetleri, genel yönetimden bilgi teknolojisi yönetimine, mali ve finansal sistemler yönetiminden pazarlama ve üretim yönetime kadar çok geniş bir yelpazede ve bir organizasyonu ilgilendiren tüm disiplin ve iş konularında yürütülmektedir.
Bütün bunları yapmaktaki amacımız işletmeler de;
Saygılarımla,
Tuncay YIKAR
Yönetim Danışmanı