Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK
Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Hibe Fonları,
Tasarım/Ar-Ge Merkezi Uygulayıcısı, YMM
25/12/2023
– David Eagleman ile Antony Brandt’ın yazdıkları “Yaratıcı Tür” Kitabının 8.Bölümünün adı “Seçenekleri Çoğaltın” olup,” …Seçenek üretmek, yaratıcı sürecin temel taşlarından biridir.” …Beyin, seçenekleri çoğalttığında kolay yoldan ayrılarak bu (sinir) ağlarına daha yaygın bir erişim sağlamaya çalışır; kurulu algoritmaları çalıştırmak yerine deneyim depolarına dalarak, büker, parçalar, harmanlar ve “şöyle olsa ne olur” senaryoları kurgular.”
– Seçenekleri çoğaltma bağlamında, Oslo Kılavuzu 2005 versiyonunun şu paragrafları bizler için yol göstericidir. “163. Bir süreç yeniliği yeni veya önemli derecede iyileştirilmiş bir üretim veya teslimat yönteminin gerçekleştirilmesidir. Bu yenilik, teknikler, teçhizat ve/veya yazılımlarda önemli değişiklileri içermektedir. 164. Süreç yenilikleri, birim üretim veya teslimat maliyetlerinin azaltmak, kaliteyi artırmak veya yeni ya da önemli derecede iyileştirilmiş ürünler üretmek veya teslim etmek üzere öngörülebilir. 165. Üretim yöntemleri, mal ve hizmet üretmek amacıyla kullanılan teknikleri, teçhizat ve yazılımları kapsamaktadır. Yeni üretim yöntemlerine örnekler; bir üretim hattında yeni otomasyon teçhizatının uygulanması ya da ürün geliştirmek için bilgisayar destekli tasarım gerçekleştirilmesidir.”
SEÇENEKLER
1. KOSGEB SANAYİDE TEMİZ VE DÖNGÜSEL EKONOMİ
-Sanayide Temiz ve Döngüsel Ekonomi. Destek üst limiti 4 milyon TL,kredi olarak destek oranı % 70.Destek kalemleri: -Personel Giderleri
-Makine, Teçhizat Giderleri
-Yazılım Giderleri
-Hizmet Alım Giderleri.
https://lnkd.in/dDqfpAXh
Temiz ve döngüsel bir ekonomi için sanayinin harekete geçirilmesi konuları:
• İşletmeler; ✓ Enerji verimliliği; ✓ Su verimliliği; ✓ Hammadde verimliliği; ✓ Sürdürülebilir ve iklime dayanıklı atık geri dönüşümü; ✓ Endüstriyel simbiyoz(ortak yaşam); ✓ Döngüsel ekonomi konu başlıklarında başvuru yapılabilecektir.
2. TÜBİTAK 1832 DESTEK programında büyük işletmeler ve KOBİ’ler dört adet yeşil dönüşüm göstergelerinden en az birini gerçekleştirmeleri durumunda alınan kredinin önemli kısmı hibeye çevriliyor.
“YDG (Yeşil Dönüşüm Göstergelerinden) Geri ödemeli desteğin hibeye dönüşme oranının belirlenmesinde kullanılacak başarı kriterleri şu şekildedir: YDG 1: Üretim birimi başına elektrik tüketiminde azalma (en az %10) YDG 2: Üretim birimi başına su tüketiminde azalma (en az %10) YDG 3: Geri dönüştürülemeyen atık miktarında azalma (en az %10) YDG 4: Yenilikçi yeşil teknoloji çözümlerinin geliştirilmesi. Yeşil Dönüşüm Göstergeleri hedeflerine ulaşılma durumu izleme sürecinde son dönem raporunda TÜBİTAK’a bildirilmelidir.
“Desteğe KOBİ ve büyük ölçekli kuruluşların başvuruları mümkün olup, ortaklı başvuru da yapılabilecektir. Destek süresi en fazla 24 ay, proje bütçesi üst limiti mikro/küçük ölçekli firmalar için 7,5 Milyon TL, orta ölçekli firmalar için 12 Milyon TL, büyük ölçekli firmalar için 22,5 Milyon TL’dir.”
3.Büyük işletme isek (ya da elbette KOBİ isek) üretim hattında ihtiyacımız olan yeşil dönüşüm için alet-teçhizat, yazılım ve donanım ihtiyacımızı AR-GE’sini yapan KOBİ ile ortak TÜBİTAK 1707 Sipariş üzerine AR-GE projesi vererek karşılayabiliriz.
https://lnkd.in/d7Mq44RN
https://lnkd.in/dv2bpXZi
https://lnkd.in/eG4yrvGJ
4. 2024 ocak ayında yayınlanmasını beklediğimiz yeşil dönüşüm 5. Bölge tevsii yatırım teşvik belgesi müracaatında bulunmak. İlgili makale linkimiz:
https://lnkd.in/dZ3_Wt-T
5.KOBİ isek ocak ayında açıklanacak TÜBİTAK 1507 ve/veya 1501 tekli ya da ortaklı AR-GE projesi vermek.
https://lnkd.in/dfRuv8dN
https://lnkd.in/d6b24f65
https://lnkd.in/dtMsQPR8
6.KOSGEB Teknoyatırım: https://lnkd.in/dHhkD689
7.Horizon Europe 2024 çağrıları: Bu konuda deneyimli yurtdışı ekibimizle 2024 yılında tüm ülkemiz genelinde seminerler ve proje yazma çalışmaları yapmayı planladık.
https://lnkd.in/d4et5mU8