FIRSATLAR ÜLKESİ OLAN TÜRKİYE’MİZDE BİLGİ, KATMA DEĞER YARATARAK FATURAYA DÖNÜŞMELİ

Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK

Öğretim Üyesi, Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Hibe Fonları,

Tasarım/Ar-Ge Merkezi Uygulayıcısı, YMM

www.abdanmerymm.com

abdanmer@gmail.com

26.07.2018

 

GİRİŞ  

– Ar-Ge, paranın bilgiye dönüşmesi demek olup, bilginin paraya ya da faturaya dönüşmesi ise tasarım ve inovasyondur. Bu üç kavram, sürecin birbirini takip eden birikimli adımlarıdır, uygulanarak içselleştirilmeli.

 

KENDİMDEN ÖRNEK

– Kendimden örnek verirsem, içsel dünyamdan gelen o pozitif sese göre, Ar-Ge çalışmalarına ek olarak çağımızın yeni kavramlarından olan dijitalleşmeye odaklanmam mesajı geldi, konuyla ilgilenince yeni başlayacağım bir üniversitede dış ticaret işlemleri, proje yazma sanatı yanında E-TİCARET dersini vermeyi de seçmem talimatı geldi ve hemen seçtim. Ar-Ge projeleri içinde zaten şimdiye kadar emlak, iç mimar konuları ile ilgili hem Ar-Ge projeleri yaparak firmaların alt yapı çalışmalarını gerçekleştirdik, hem de araştırmacı ve tasarımcıların birlikte olduğu ar-ge/tasarım merkezleri kurarak, firmalara vergisel avantajlar sağladık.

 

HİSER TEŞVİKLERİ

– Teşviklere entegre baktığımız için, e-ticaret ya da dijital pazarlama hizmeti ihracata yöneldiğinde HİSER kısaltmasıyla anılan “Hizmet Sektörü Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi”nin aşağıdaki teşvikleri aklıma geldi (1 / 19 2015/8 sayılı döviz kazandırıcı hizmet ticaretinin desteklenmesi hakkında karar’ın uygulama usul ve esaslarına ilişkin genelge):

  • İhtiyaç analizi, eğitim danışmanlık ve istihdam giderleri %75 oranında ve 400.000 ABD Dolarına kadar.
  • Yurt içi ve yurt dışı tanıtım ve organizasyon giderleri %75 oranında ve 150.000 ABD Dolarına kadar.
  • Pazar araştırması, sektör, ülke, uluslararası mevzuat araştırması, veri madenciliği faaliyetleri, yabancı şirket ve marka odaklı rapor ve şirket satın alımına yönelik danışmanlık faaliyetleri %70 oranında 300.000 ABD Dolarına kadar.
  • Reklam, tanıtım ve pazarlama giderleri %70 oranında 500.000 ABD Dolarına kadar.
  • Yurt dışında açılan birimleri brüt kira giderleri %70 oranında 300.000 ABD Dolarına kadar.
  • Yurt dışından davet edilenleri kapsayan pazarlama faaliyeti %70 oranında 100.000 ABD Dolarına kadar.
  • Yurt dışından davet edilen akademisyen/uzman/ilgili kişi ve kurum/kuruluş temsilcilerinin de katılacağı eğitim program giderleri %70 oranında 300.000 ABD Dolarına kadar.
  • Bakanlıkça uygun görülen yarışma giderleri %70 oranında 1000.000 ABD Dolarına kadar.

http://protesvik.com/hizmet-sektoru-rekabetciligin-gelistirilmesi-hiser-projesi-nedir-verilen-destekler-nelerdir/

BULDAN TEKSTİL / BALIKESİR GIDA ÜRÜNLERİ E-TİCARETİ

– Bu bağlamda Buldan-Denizli doğumlu olduğum için Buldan tekstil el işleme ürünlerini e-ticaret vasıtasıyla dünyaya pazarlamaya başlamam gerektiğini düşündüm. Ayrıca kızım Balıkesir’de evli olduğundan sık sık gittiğimde Balıkesir’in galiba Türkiye’de merkez nüfusa göre köy sayısı ve nüfusunun 70/30 oranıyla başlarda geldiği bu yörenin gıda ürünlerini yurt içi ve dışı pazarlamam gerektiği sinyali zihnimde dolaşmaya başladı. İhracat işlemleri, KDV iadesi, İthalat ve gümrük işlemleri, Transit ticaret-Reesksport (ithal malının hiç Türkiye’ye gelmeden, evrak değişikliği ile yurt dışına pazarlanması-Bir anlamda uluslararası komisyonculuk-Connection and Collection) işlemlerini zaten biliyorum ve bu konularda 30’a yakın kitap yazdım.

-Ar-Ge ekibimde bulunan yazılımcı iş ortağımın ve başlayacağım üniversitenin elektrik-elektronik ve bilgisayar bölümü değerli hocalarımdan destek alarak e-ticaret platformunu özgün bir şekilde kurabileceğimi tahmin ediyorum.

https://www.siteyapicieticaret.com/eticaret-sitesi-kurmak/#bolum1

 

SONUÇ

– Bir taraftan e-ticaret dersime bilinenlere ilave olarak, Ar-Ge projesi oluşturma, Ar-Ge ve tasarım merkezi kurma, ödeme şekilleri, ihracat, KDV iadesi, ithalat ve gümrük işlemleri, transit ticaret, hizmet ihracat teşviklerini vb de katarak vermem yanında, bu yıl sonuna kadar kurmayı planladığım e-ticaret firmamla, bilgilerimi uygulayarak Buldan tekstil ürünleri ile Balıkesir organik gıda ürünlerini pazarlamaya başlayabileceğimi düşünüyorum.