Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK
Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Hibe Fonları,
Tasarım/Ar-Ge Merkezi Uygulayıcısı,
Esenyurt Üniversitesi Öğretim Üyesi, YMM
20/11/2018
– Birkaç yıl öncesine kadar Ar-Ge denilince bizim ekibin ve iş yaptığımız firmaların aklına sadece TÜBİTAK gelirdi, ama şimdi, öyle değil, aynı anda 4-5 destek programının sorgulanması gündeme geliyor, bu trend bizce güzel bir oluşum, iyi de oldu.
– Bizce hangi destek programına başvurursak başvuralım, aşağıdaki 4 adımlı bakış açısı projelerde esas alınmalı:
PROJE YAZMADA DİKKAT
– Projede mevcut sorunlar ve yenilikler ölçülebilir net ifadelerle anlatılması. Örneğin yenilik olarak ekosisteme daha uygun deniliyor. Burada ekosistemin anlamı nedir? Ölçütü nedir? Net bir şekilde ifade edilmeli. Proje çıktıları daha sonra başkaları tarafından tekrarlanarak doğrulanma ya da yanlışlanmasına imkân verecek şekilde referanslar belirtilerek yazılmalı, proje çıktıları ürün TSE, AB, ISO standartlarına uygun olarak veya patent ya da faydalı modele, müşteri şartnamesine bağlı bir çıktı gibi nesnel referanslar ile gösterilmeli, somut olmalı.
– Proje yazılırken “yapılacak” gibi ibarelerden kaçınılarak (yapılacak demekle yapılmayabilir de), bunun yerine geniş zaman kipi kullanarak, örneğin “yapılarak” şu gibi çalışmalar öngörülüyor diyerek, çalışmalar iş paketlerinde detaylı anlatılmalı.
– Projede FİRMALARIN ÜNİVERSİTELERLE İŞ BİRLİĞİ OLMAZSA OLMAZ
– Üniversitelerle iş birliği çok önemli. Bu bağlamda üniversitelerde projelerle ilgili seminerler verilmesi, makaleler yazılarak web sitesinde yayınlanması, yüksek lisans programlarına katılınması, projelerde hocalara görev verilmesi, öğrencilerin staj imkanlarının araştırılması vb büyük önem taşıyor.