Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK
Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Hibe Fonları,
Tasarım/Ar-Ge Merkezi Uygulayıcısı, YMM
16/03/2022
Bize göre başlıca süreç adımları şöyle:
1. Mevcutta kalarak bir problemimiz olduğunu kabul etmek, kabul etmeyip direnirsek problem daha da artar, çözüm bulmak da zorlaşır. Prensip olarak probleme karşı sıfır direnç gösterip gözlemleyen bilinçle izleme, sessizlik, meditasyon yapma yanında özellikle yargılama yapılmaması gerekiyor, yargılama ve analiz yapılırsa egosal zihin hakimiyeti artıyor.
2. Araştırma yapıp özellikle çok okuyarak bilgi stokumuzdaki eksikliği gidererek, sorunu çözecek yenilikçi fikirler geliştirmek.
3. Yenilikçi amaç ve hedeflere ulaşmak için birden fazla yaratıcı yöntem, araç ve çözüm denemeleri keşfedip, belirleyeceğimiz değer ya da parametrelere göre uygun bir yöntemi eleştirel hata eleme süreciyle ön seçim olarak belirleyip, diğer yöntemleri kapsam dışına almak. Yöntem çokluğu ve eleştirel hata eleme süreciyle ön seçim yapmak çözüm bulmanın esasıdır.
4. Yaptığımız ön seçimin hedeflerimize ulaşmadaki belirsizliklerini, risklerini tanımlayıp hafifletme ya da önleme planları yapmak. Burada dikkat edilmesi gereken husus her ön seçimi yapılmış yöntem ya da eylemin uygulamada amaçlanmamış sonuçlar da verebileceğini dikkate alarak sürekli mevcutta tetikte ve uyanık olmak. Özgür olmanın bedeli sürekli uyanık olmaktır. Ekonomiden bir örnek, ihracatı artırmak için kurun yükselmesi iyidir, ancak yerli girdi yetersiz ise üretim için ithal maliyeti artacağından karımız düşer.
5. Hedefe ulaşmak için uygulayacağımız eylem ve faaliyetleri sistematik olarak birbiriyle ilişkili olarak sistem mantığı içinde organize edip, uygulamak. Başlıca ana faaliyet grupları: kavram geliştirme, zihinsel prova ile tasarım ve doğrulama, prototip/pilot uygulama yapmak, gerçek ortamda doğrulamak. Çözenin bilgi ve tecrübeden oluşan bilgeliği büyük önem taşıyor.
6. Olumsuz durumu olumlu hale dönüştüren fikir ve uygulama ya da yönetsel teknoloji ile ilk prototip/pilot uygulamayı fiziksel olarak görüp, beklentimizi karşılayıp karşılamadığını gözlemleyen bilinçle test etmek, olumlu ise günlük yaşamımızda rutin faaliyet olarak alışkanlık haline getirmek. Karşılamıyor ise, başa dönüp süreci yeniden dizayn etmek.
Not: Yapılan bu çalışmanın tek bir faaliyetten değil, bir çok ilişkili faaliyetten oluşan bir süreç olduğunu, dolayısıyla zaman alacağı, planlama ile sonuç arasında zaman gecikmesi (time lag) olacağını dikkate alarak sabırlı olup, sabırsızlık göstererek pes etmemek gerekiyor.
Bu konuda bilgi veren 21/90 kuralı yazısını okumanızı öneririz:
https://www.linkedin.com/company/tomorrowetc/posts/?feedView=all