AR-GE VE YENİLİK PROJELERİYLE HUZUR VE MUTLULUK BULMAK İÇİN BENLİK BİLİNCİMİZİ HANGİ KONUMDA TUTMALIYIZ?

Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK

08/01/2020

 

 

 

– Zor günlerden geçtiğimizi artık hepimiz biliyoruz, bu farkındalık kendimizi güncellemek ve yenilik için iyi bir başlangıç noktası. Bazı danışmanlık yaptığımız firmalarda yenilik ve güncelleme konusunda bir erteleme, gevşeme, atalet gözlemliyoruz. Ar-Ge çalışmalarımda çok yararlandığım Scott Peck, Az Seçilen Yol Kitabının 317. sayfasında, bazı insanların pasiflikleri, bağımlılıkları, ataletleri nedeniyle, yenilik yolunun” … her adımının kendilerine gösterilmesini ve her adımın güvenli ve zahmete değer olduğunun kanıtlanmasını bekler. Bu yapılamaz. Çünkü ruhsal tekâmül yolculuğu cesaret, inisiyatif, düşünce ve eylem bağımsızlığı ister…”.

– Yukarıdaki açıklamadaki yenilik yolculuğunda inisiyatif almak, riskli ortamda kararlar alıp uygulama cesareti göstermek demek. Riski önlemede etkin çözüm bulmada   bizim görüşümüz, bilinçli farkındalığımızı geliştirmektir. Aynı yazar, kitabının 287.sayfasında, farkındalık ya da bilinçli İngilizce “conscious” sözcüğünün, Latince con (birlikte) ve scire (bilmek) sözcüğünden türetilerek, farkında olmanın bilinçaltımızla yani her şeyi en iyi bilen içimizdeki RABBİMİZ ile birlikte bilmek anlamına geldiğini belirtmektedir.

– Bu anlamda bizim görüşümüz; çözüm için pozitif bakış açısıyla çaba ve cesaret gösterelim, çalışalım, ancak uygun seçim ve risk önleme konusunda zihnimizle daha toleranslı, daha az kontrol ve pasif ilişki içine girerek bilinçaltımızın bizim için seçim yapmasına olanak tanıyalım.