Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK
Ulusal ve Uluslar arası Ar-Ge ve Yenilik Hibe
Fonları Uygulayıcısı, YMM, Öğretim Üyesi
www.abdanmerymm.com
abdanmer@gmail.com
14/09/2024
– 1707 Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri için KOBİ Destekleme Çağrısı kapsamında 2024 yılı 2. dönem Çağrı Açılış Tarihi: 01 Ekim 2024, kapanış tarihi: 30 Kasım 2024.
– 2024 yılı 3. Çağrı Döneminde Yeşil Mutabakata Uyum Kapsamındaki Öncelikli Ar-Ge ve Yenilik Konularında sunulan projelere öncelik verilecektir.
https://lnkd.in/dhQ25t_Q
https://lnkd.in/dFgcSMNU
– “Proje önerilerinde pazar araştırması ve teknik yapılabilirlik incelemesinin de sunulması gerekmektedir. Çağrıya Tedarikçi Kuruluşun yapacağı çalışmaları kapsayan bir Ar-Ge projesi sunulacaktır. Tedarikçi Kuruluş, Ar-Ge çalışmalarını yürüterek ürünü (veya süreci) geliştirecektir. Müşteri Kuruluş, projenin hedeflendiği şekilde yürütüldüğünü takip edecektir.
– Çağrıya bir Müşteri Kuruluş ve en az bir Tedarikçi Kuruluş ortak başvuru yapar. Başvuru ve destek aşamalarında muhatap kuruluş Müşteri Kuruluş olur.
– Proje bütçesi en fazla 7.500.000 TL olacaktır. Proje süresi en fazla 24 aydır.
– Müşteri kuruluş, Tedarikçi Kuruluş tarafından izleme aşamasında dönem raporunda beyan edilecek olan giderin %40’ını Tedarikçi Kuruluşa ödemekle yükümlüdür. TÜBİTAK beyan edilen giderleri değerlendirir ve belirleyeceği “Kabul Edilen Harcama Tutarının” %40’ını Tedarikçi Kuruluşa hibe destek olarak verecektir. Kalan kısmı (%20) Tedarikçi Kuruluş kendisi karşılamış olacaktır.
– Müşteri Kuruluşun yönetim, kalite, test, validasyon, ürünün sahada doğrulanması gibi faaliyetlerini yapan proje personelinin üst sınırı 18 adam-ay işgücünü geçmeyecektir. Proje personelinin, yönetim, kalite, test, validasyon, ürünün sahada doğrulanması gibi faaliyetleri yapması amacıyla gerçekleştirdiği şehirlerarası seyahat giderleri ve mali müşavirlik ücretleri desteklenmektedir.”
https://lnkd.in/dP3-PYaj
DENEYİMLEDİĞİMİZ ORTAK PROJE UYGULAMA BİLGİLERİ
Aşağıda öncelikli sektörler arasında yer alan firmalardan örneğin;
– Bize göre ürün yeniliğini proje girişi yapan MUHATAP firma, süreç yeniliğini makine firması üstlenmeli. Başka bir deyişle ortak proje sonucunda piyasaya ürün yeniliği sunan firma, TÜBİTAK’a proje girişi yapmalı.
– Süreç yeniliği çıktısı makine, otomasyon, vb süreç firması tarafından mutabakata varılan bedelle fatura kesilerek ürün firmasına satılmalı.
– İki taraf arasında düzenlenecek sözleşmede, ürünün fikri ve sınai hakları ürün firmasına, makinenin fikri ve sınai haklarına makine firmasına ait olması önerilir. İki tarafın hak ve yükümlülüklerini tanımlayan sözleşmenin iyi yapılması, bu süreçte kritik unsurdur, aksi durumda işe başlanınca sorunlar çıkıyor. Denetimlerde olumlu geri bildirim alan örnek sözleşme için bize ulaşabilirsiniz.
– Proje toplam bütçesi içerisinde her bir ortağın payı %25 ‘den aşağı olmamasında ortaklık mantığı gereği fayda var.
– Ortak projelerde aşağıdaki iş paketleri şablonu kullanılmasını önerebiliriz:
Proje Yönetimi (ORTAK)
Ürün ve süreç Kavram Geliştirme (ORTAK)
Ürün Tasarım (Firma A)
Süreç Tasarım (Firma B)
Ürün Prototip İmalat ve Montaj (Firma A)
Süreç Prototip İmalat ve Montaj (Firma B)
Test ve Değerlendirme İş paketi (ORTAK).
(Firma A: Koordinatör Firma (Muhatap Firma)
Firma B: Makina Üretici Firma.
– Proje için, Firma A’dan bir proje koordinatörü ve proje yürütücüsü ile firma B’den proje yürütücüsü olması tavsiye edilir.
MALİ DENETİMLERDE DENEYİMLERİMİZ
Denetimlerde özellikle;
– Mali Raporda yer alan harcama kalemlerinin muhasebe kayıtlarına yansıtılıp yansıtılmadığı, personel maliyetlerinin mevzuata göre hesaplanıp hesaplanmadığı, maaş ödemelerinin banka kanalıyla yapılıp yapılmadığı, diğer harcama giderlerinin ödemelerinin yapılıp yapılmadığı ve özellikle müşteri kuruluşun dönem raporunda beyan edilen tutarın ilgili kısmını ödeyip ödemediği vb.
– Transfer ödemesi alınmışsa; ilgili ekstrenin dökümü alınarak buradan yapılan ödemelerin proje kapsamında olup olmadığı, faiz getirisinin olup olmadığı var ise TÜBİTAK’a faizin ödenmesi, KDV hariç ödemeler yapılması gerekiyor.