Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK
Ulusal ve Uluslar arası Ar-Ge ve Yenilik Hibe
Fonları Uygulayıcısı, YMM, Öğretim Üyesi
www.abdanmerymm.com
abdanmer@gmail.com
04/09/2024
– TÜBİTAK 1832 Destek Programı: – “YDG (Yeşil Dönüşüm Göstergelerinden) Geri ödemeli desteğin hibeye dönüşme oranının belirlenmesinde kullanılacak başarı kriterleri şu şekildedir: YDG 1: Üretim birimi başına elektrik tüketiminde azalma (en az %10) YDG 2: Üretim birimi başına su tüketiminde azalma (en az %10) YDG 3: Geri dönüştürülemeyen atık miktarında azalma (en az %10) YDG 4: Yenilikçi yeşil teknoloji çözümlerinin geliştirilmesi.”
https://lnkd.in/dA2rcgFW
– YDG parametrelerin birinin gerçekleştirilmesi halinde hibe oranının artışına ilişkin yazı linkimiz:
https://lnkd.in/g65iiB8C
1832 Sanayide Yeşil Dönüşüm Çağrı dokümanının 17.5 kısmında şöyle denilmektedir;
“Projenin hedef aldığı kesim yeşil teknoloji, ürün veya süreçlerin geliştirilmesine yönelik yeşil yenilik, faaliyetlerinde bulunan Türkiye’de yerleşik özel sektör firmalarıdır. Başvuru yapabilecek kuruluşlar KOBİ’ler ve büyük ölçekli kuruluşlar olabilecektir.”
Süreçlerin geliştirilmesine yönelik yeşil dönüşüm çalışmalarının ticarileşmesi ancak sürece bağlı ürün ile gerçekleşmektedir. Bu durumda süreçteki yeşil teknolojik çalışmaların ürün yeniliklerine olan etkisi ile harmanlanarak projeye yazılması gerektiği görüşündeyiz.
Aynı harmanlamayı TÜBİTAK 1801 uygulama esaslarında görüyoruz:
https://lnkd.in/dYQF_BAS
– Bu konuda Oslo Kılavuzu paragraf 3.49’da “Enerji üretiminden kaynaklanan karbon veya NOx emisyonları iş dünyasındaki yeniliklerden kaynaklanmaktadır…Firmalar emisyon değişikliklerini ürüne dahil etmeyi seçebilirler. Bu örnekte, düşük emisyonlu enerji bir iş süreci yeniliği ve bir ürün yeniliği olabilir. Ortak bir iş süreci ve ürün yeniliğiyle sonuçlanan bir iş süreci yeniliği, ürün kalitesini önemli ölçüde artırabilir.”
– İstanbul Sanayi Odası’nca 3 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen ” Türkiye Yeşil Sanayi Projesi TÜBİTAK Çağrıları Bilgi Günü” etkinlikte, “Örnek proje konuları:
– Henüz ticarileşmemiş ama prototip aşamasına gelmiş yeni bir ürünün geliştirilmesi
– Ölçek büyütme aşamasında yaşanan ör: kristalizasyon aşaması ile ilgili problemlerin çözümü
– Daha önce geliştirilen bir ekipmana ısı geri kazanım sistemi entegre edilmesi
– Kuruluşun mevcut üretiminde uyguladığı prosesin değiştirilerek, daha yenilikçi ve enerji tasarruflu bir proses geliştirilmesi
– Mevcut üretimdeki proses adımlarının azaltılması
– Daha önce online takip sistemi geliştirilen bir ürün için karbon ayak izi hesaplaması ve yaşam döngü analizi entegre edilmesi
– Üretime yapay zekayı entegre ederek akıllı hata tahmini ve kalite denetimi yazılımları geliştirilmesi. “
AB ile mukayese için link: https://lnkd.in/djSZAsKP