1832 İLE HAMLE PROGRAMINI NET AYIRALIM

 

Prof. Dr. Atila BAĞRIAÇIK

Ulusal ve Uluslar arası Ar-Ge ve Yenilik Hibe

Fonları Uygulayıcısı, YMM, Öğretim Üyesi

www.abdanmerymm.com
abdanmer@gmail.com

06/09/2024

 

 

 

 

1.TÜBİTAK 1832 yeşil sanayi projesinde destekler kredi +hibe hibrit olduğu için alet/teçhizat taşıma, kullanım vb. risklere karşı sigortalanmalıdır. Nitekim Çağrı duyurusunda aşağıdaki şekilde yazıyor:

 

“11. DESTEKLENEN VE DESTEKLENMEYEN GİDER KALEMLERİ:
11.1. Desteklenen Giderler:
Proje kapsamında satın alımı gerçekleştirilen her bir alet/teçhizat taşıma, kullanım vb. risklere karşı proje süresince sigortalanmalıdır. Bu sigorta gideri hizmet alımı kapsamında proje bütçesine dahil edilebilir.”

 

2. 1832 programı sadece THS 5-9 prototip ya da pilot tesis çalışmalarını destekliyor, prototipten sonrası seri üretim ve ticarileşmeyi desteklemiyor. Ar-ge ile ticarileşmeyi 5.Bölge yatırım teşvikleri ile destekleyen program Hamle programıdır. İkisi arasındaki mukayeseli analizimizi aşağıdaki linkteki yazımızda okuyabilirsiniz.
https://lnkd.in/dFtqHU-p

 

3. 1501/1507 destek programında sadece mikro ölçekli KOBİ’lerde ortakların ücretleri desteğe tabi iken, 1832 destek programının tabi olduğu TÜBİTAK 1801 Sanayi Ar-Ge Projeleri için Geri Ödemeli ve Hibe Destek Programı Uygulama Esasları’na göre;
“Desteklenen gider kalemleri MADDE 16 – (1) Çağrının kapsamı ve hedeflerine göre kuruluşlar için aşağıda belirtilen giderler arasından çağrı kapsamında desteklenecek gider kalemleri çağrı duyurusunda belirtilir:
a) Personel giderleri,
1) Aşağıda belirtilen kişiler proje kapsamında personel olarak beyan edilebilecektir.
a) Proje sahibi kuruluşta 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesi birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı olanlar,
b) Şirket ortakları, anonim şirketlerde yönetim kurulu üyeleri ve limited şirket müdürleri,
c) 5746 sayılı Kanun hükümlerine göre Ar-Ge veya tasarım merkezlerinde ve 4691 sayılı Kanun hükümlerine göre Teknokentte yer alan kuruluşta çalışan kamu kurum ve kuruluş çalışanları ile üniversitelerde görevli öğretim elemanları. ”

 

4. Bizce 1832 projesi başarı ile tamamladıktan sonra öncelikli yatırım konuları arasına girdiğinden 5. Bölge yatırım teşviklerine başvuru yapılabilinir.Ancak bunun onayını TÜBİTAK ve Sanayi Ve Tekonoloji Bakanlığına sorup teyidini almak gerekir ( 2012/3305 SAYILI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI HAKKINDA KARAR Öncelikli yatırım konuları MADDE 17- (1) Bakanlık, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından desteklenen AR-GE projeleri neticesinde geliştirilen ürünlerin veya parçaların üretimine yönelik yatırımlar.
https://lnkd.in/dV9XK_8c).

 

5.Sorgulamalarınız için yardım almak isterseniz abdanmer@gmail.com